Un any més tornem a apropar l’Educació per a la Justícia Global amb l’experiència de la segona fase de “COMunitats” a estudiants de la Universitat Rovira i Virgili

Des de fa anys col·laborem amb el Grup de Recerca de Didàctica de les Ciències Socials de la URV i participem en sessions del Màster de Formació al Professorat de Secundària i al Doble Grau d’Educació infantil i primària. En aquests espais formatius hem tingut l’oportunitat de donar a conèixer l’enfocament de l’educació per a la justícia global present en el nou currículum educatiu de primària i secundària tant en el desplegament del vector 6 que promou una ciutadania democràtica, crítica, compromesa i amb consciència global, com en les competències educatives i metodologies d’aprenentatge.

Així doncs, el passat dijous 25 de gener, part de l’Equip tècnic de la Fundació Akwaba vam tenir l’oportunitat de desplaçar-nos a la Universitat Rovira i Virgili, a Tarragona, per realitzar una sessió formativa de 4 hores a l’alumnat que cursa el màster de professorat de secundària en matèria d’Història, Geografia i Ciències Socials. La sessió es va desenvolupar a partir d’una primera presentació de l’entitat i de l’enfocament de l’educació per la justicia global, objectius a partir dels quals s’elaboren els continguts, i la vinculació amb la neuropedagogia i ludificació per tal de facilitar la integració de conceptes complexos en l’alumnat de secundària. També l’enxarxament amb altres entitats com lafede.cat, La Tregua o COMSOC, entitats amb les que treballem la interculturalitat crítica, l’antiracisme, la sostenibilitat econòmica i social i la comunicació transformadora.

L’alumnat del màster va poder fer un tastet d’algunes de les dinàmiques més significatives incloses en la segona fase de la campanya actual, COMunitats: relacions sostenibles a l’escola i al món, per poder viure en primera persona aquest tipus de sistema d’aprenentatge, en les que es va destacar un joc de rol per posar en evidència les desigualtats estructurals i d’herència colonial, una dinàmica del teatre de les oprimides per posar en valor la interrelació, l’equitat de sabers i les relacions de poder i una dinàmica grupal per compartir comunitats i propostes de vinculació de l’economia social i solidària amb els centre educatius.

La formació a l’alumnat del Màster de professorat de secundària ens resulta inspiradora i clau perquè contribueix a crear agents de canvi en un moment d’implentació del nou currículum educatiu.

Visitem experiències que fan comunitat a Tarragona

El 13 de desembre amb l’alumnat de 6è de l’escola Cèsar August vam sortir del centre per anar a conèixer diferents iniciatives de la ciutat de Tarragona que formen part de l’economia social i solidària i que incorporen un enfocament d’interculturalitat crítica.

Amb l’objectiu de contrastar en la pràctica real de les propostes visitades els conceptes treballats durant els anteriors mòduls, les alumnes van visitar la seu de La Teulada, espai que impulsa la creació de projectes d’ajuda mútua i d’economia social i solidària que resolen necessitats tant de la ciutat com de les ciutadanes. L’alumnat va conèixer el Far cooperatiu, iniciativa de comunicació social i participativa; cuentropia, iniciativa d’educació social transformadora i l’escamot, Cooperativa especialitzada en mobilitat activa i desenvolupament loca. També es van desplaçar al Soterrani, llibreria cooperativa que recentment han obert l’Eli, l’Andreu on hi ha un ventall divers de literatura per a totes les franjes d’edats i cura en tota la tria, també és un espai on es munten activitats, tallers i xerrades.

Amb les visites es van coneixer models d’organització cooperatius, com s’incorpora la sostenibilitat, l’antiracisme o les cures en cada iniciativa.

Durant la sortida, les alumnes, amb gravadora en mà, van vivenciar una gimkana sonora. Van recollir una sèrie de sons amb tot allò que anaven escoltant durant el trajecte i a les visites per, posteriorment, crear relats sonors de la mà de COMSOC.

Les visites van sorprendre a alumnat i mestres i esperem que d’aquí sorgeixin més visites i projectes compartits.

Visitem experiències que fan comunitat a l’Hospitalet de Llobregat

El dia 11 de gener de 2024, l’alumnat de 6è A i B de l’escola Ernest Lluch i el 19 de gener l’alumnat de 3r i 4t de l’optativa “Ciutat, centre i sostenibilitat” de l’Institut Santa Eulàlia, van sortir de l’aula per conèixer algunes iniciatives feministes i decolonials d’Economia Social i Solidària situades a la ciutat d’Hospitalet i que incorporen un enfocament d’interculturalitat crítica.

Amb l’objectiu de contrastar en la pràctica real de les propostes visitades els conceptes treballats durant els anteriors mòduls, les alumnes van visitar la seu de La Florida s’aveïna, espai que impulsa la creació de projectes d’ajuda mútua i d’economia social i solidària que resolen necessitats tant de la ciutat com de les ciutadanes. L’alumnat va conèixer Pomezia, espai on es van trobar amb algunes membres de l’associació AMRA de dones racialitzades i d’Altaveu Jove i a Bellvitge, es va visitar La Suculenta, projecte de cuina ecològica i de proximitat que treballa amb la finalitat d’oferir menús assequibles per a tothom.

Amb les visites es van conèixer models d’organització cooperatius, com s’incorpora la sostenibilitat, l’antiracisme, el feminisme o les cures en cada iniciativa.

Les companyes d’AMRA i Altaveu jove van fer una dinàmica amb targetes o preguntes, en funció de l’alumnat de primària i secundària que qüestionaven críticament els prejudicis vers el racisme i el feminisme i apropaven a l’alumnat l’antiracisme i el feminisme des d’una posició propera en tant a joves d’Hospitalet. L’alumnat va compartir vivències i reflexions fugint d’allò políticament correcte establert.

Mentre que a la Suculenta, la Natàlia, explicava com se sustenta aquesta activitat econòmica amb testimonis de presa de decisió horitzontal, proveïdors ecològics com Keras Buti i Ecocentral de la ciutat, selecció de personal amb risc social i mesures contundents contra el racisme, l’antigitanisme i el sexisme.

Durant la sortida, les alumnes, amb gravadora en mà, van vivenciar una gimkana sonora. Van recollir una sèrie de sons amb tot allò que anaven escoltant durant el trajecte i a les visites per, posteriorment, crear relats sonors de la mà de COMSOC.

La sortida va remoure a més d’una i agradar a alumnat i professorat que desconeixia les iniciatives. Esperem que d’aquí sorgeixin noves reflexions que enriqueixin els relats sonors que crearà aviat l’alumnat.

Reprenem el COMunitats a l’institut Santa Eulàlia reflexionant sobre l’estat del món i alternatives per a la sostenibilitat

El 27 d’octubre de 2023, vam retrobar-nos amb l’alumnat de l’institut Santa Eulàlia per introduïr la segona fase de la campanya ‘COMunitats: relacions sostenibles a l’escola i al món’, on l’alumnat de l’institut Santa Eulàlia de les optatives de Ciutat, centre i sostenibilitat a 3r d’ESO i a Sostenibilitat i participació: implica’t a 4t d’ESO ha pogut reflexionar sobre la justícia econòmica i social des d’una perspectiva d’interculturalitat crítica. En aquesta segona fase les educadores que acompanyen les sessión son la Paula a 3r i l’Andrea al grup de 4t, que a través de les diferents sessions treballen problemàtiques globals vinculades al entorn local.

El 27 d’octubre i 2 de novembre, va tenir lloc el primer mòdul introductori, on les alumnes van conèixer i familiaritzar-se amb l’experiència de la primera fase de la campanya que van viure companys del centre el curs passat. Les alumnes van reflexionar envers el cartell de COMunitats, la qual cosa els va permetre apropar-se a la visió sobre interculturalitat crítica i sostenibilitat econòmica i social.

D’altra banda, també van poder reflexionar sobre la importància de reconèixer-nos com a éssers independents i ecodependents ja que, donant resposta a les següents preguntes: què necessito per viure? i qui ho fa possible? van compartir quines necessitats consideràven imprescindibles per viure i sostenir la COMunitat.

Durant el mòdul 7 “Estat del món i alternatives per a relacions sotenibles”, l’alumnat va poder identificar i contextualitzar algunes situacions d’injustícia i vulnerabilitat que passen a nivell mundial. A través del joc de rol “els recursos desiguals” van poder experimentar en primera persona com operen les desigualtats a nivell global i local. Havien de treballar en grups, i cada un d’ells tenia materials diferents -que estaven repartits a pròposit desigualment-, tanmateix, tots els grups tenien el mateix objectiu: construir una casa amb totes les necessitats cobertes on hi capigués com a mínim una persona (la figura que se’ls repartia). Alhora, hi havia persones que gaudien de més drets i privilegis perquè tenien passaport, i aquest fet també va condicionar en el desenvolupament del joc.

Després d’experimentar-ho, veient com hi havia grups que els sobrava material, i d’altres que no van poder aconseguir l’objectiu de construir una casa, van reflexionar i fer paral·lelismes amb situacions de desigualtat de l’entorn proper, i fent propostes de quines son les coses que haurien de canviar.

Seguidament, al mòdul 8 “Estratègies de sostenibilitat l. Ètica de la cura”, l’alumnat va poder observar, a través de dinàmiques sobre les necessitats, les cures i les relacions de poder, com opera i com ens afecta l’ús del poder en els nostres entorns propers i a escala local i global i, d’altra banda, la manera en que, la manifestació d’aquest poder opera basant-se en relacions de dominació i explotació. Vam introduir el concepte “ètica de la cura”, i vam poder-ho aterrar a exemples concrets de la quotidianitat.

El mòdul 9 “Estratègies de sostenibilitat. Economia social solidària feminista”, en aquesta sessió ens va acompanyar La Tregua que van introduir a l’alumnat en temes com els feminismes i l’economia social solidària, tant a nivell local com a nivell global. A través d’una dinàmica per equips vam anar descobrint quins son els valors que caracteritzen l’economia social i solidària, i vam conèixer experiències sobretot liderades per dones, de l’entorn global i proper. Seguidament, a través d’un joc cooperatiu vam poder reflexionar sobre la importància de coodinar-nos i la dificultat de fer-ho, en l’escolta atenta i l’observació juguen un paper molt important.

Durant l’espai de reflexió ll, les alumnes van reflexionar sobre com teixir relacions sostenibles amb les persones i les comunitats. El grup, durant la sessió, va treballar conceptes com cures, no-discriminació, interdependència i vulnerabilitat. I, a través d’una dinàmica creativa, van compartir i crear un imaginari comú de COMunitat.

Moltes gràcies!

La Campanya

COMunitats: relacions sostenibles a l’escola i al món és una campanya d’educació per a la justícia global impulsada per la Fundació Akwaba.