Teixim comunitat a la festa de la diversitat!
El passat diumenge 11 de juny de 2023 vam celebrar al Parc de la Marquesa de l’Hospitalet la XXVIII Festa de la Diversitat. Un any més, vam participar, juntament amb les entitats social de la ciutat, d’una jornada plena d’activitats, tallers, música i danses.
La Fundació Akwaba vam dinamitzar diverses activitats, entre d’elles, el mural col·lectiu “Teixim comunitat” emmarcat en la campanya d’educació per a la justícia global “COMunitats: relacions sostenibles a l’escola i al món”. Es va fer una exposició de la implementació de la primera fase de la campanya a dos centres educatius de la ciutat els cursos 2022-23; a l’escola Ernest Lluch i a l’institut Santa Eulàlia.

El procés del taller “Teixim comunitat” va sumar les aportacions de cada participant al mural gegant col·lectiu inspirat en la imatge gràfica de la campanya. Aquestes creacions mostren la reflexió sobre quins elements faciliten sumar comunitat i allò que ens agrada del barri.

Moltes gràcies!
Continuem formant al professorat i mestres dels centres educatius participants de la campanya COMunitats
El 9 de novembre del 2023 amb tot el claustre de l’escola Ernest LLuch de l’Hospitalet de Llobregat vam iniciar les formacions vinculades al segon any de campanya del COMunitats, que pròximament també durem a terme amb professorat i mestres d’altres centres.
En aquesta formació treballem conceptes com la interdependència i els vincles amb les cures, i l’establiment de relacions sostenibles, a través del reconeixement i sabers de les altres i la pràctica de l’escolta activa, sempre des d’una perspectiva d’interculturalitat crítica. Les dinàmiques van estar guiades per la música, el moviment corporal, l’escolta i la comunicació.
Finalment, vam introduir reflexions sobre com racisme i interculturalitat al centre, compartint les activitats que realitzen amb les famílies, els alumnes i el professorat i com es tracta la interrelació, creant un espai per valorar què funciona i què pot millorar en el treball d’interculturalitat a l’escola.
Destaquem la bona predisposició i participació activa dels i de les mestres, així com les reflexions conjuntes a les quals hem arribat. Agraïm el bon clima generat i la implicació durant tota la formació. Moltes gràcies!

Formació de mestres a l’escola Ernest Lluch. 9/11/2023

(Re)trobada amb el professorat per programar la segona fase de la campanya COMunitats
El setembre vam reprendre les reunions amb mestres i professorat de centres educatius amb els quals treballarem la segona fase de “COMunitats: relacions sostenibles a l’escola i al món”. Enguany, durant aquesta segona fase, l’alumnat reflexionarà sobre la justícia econòmica i social des d’una perspectiva d’interculturalitat crítica fora del centre i tindrà l’oportunitat d’implicar-se en les accions de mobilització i transformació de l’entorn local des d’una perspectiva global.
El 27 de setembre i el 4 d’octubre de 2023, la Nines i la Núria, coordinadores i l’Andrea, educadora del projecte COMunitats, ens vam reunir amb el professorat de l’Institut Santa Eulàlia de les optatives de 3r i 4rt ‘Ciutat, Centre i Sostenibilitat‘.

El 6 d’octubre de 2023, la Nines i la Núria, coordinadores, i la Martina, tallerista del projecte, ens vam reunir amb la cap d’estudis de l‘escola Ernest Lluch. Enguany, durem a terme el projecte amb dos grups de 6è donat que, durant el curs passat, es va crear un nou grup classe amb alumnat de matrícula viva.

El 18 d’octubre la Nines, coordinadora i la Maka, tallerista del projecte ens vam reunir amb el cap d’estudis i les tutores de sisè de l’escola Cèsar August de Tarragona, per programar el projecte a valors amb els tres grups classe complets de sisè. Aquell mateix dia es van repartir les publicacions de la primera fase i es va donar el toc d’inici en dos dels grups i el tercer l’endemà, tot creant comunitat i coneixent els podcasts elaborats per l’alumnat de l’any anterior que es troben a la web del centre: https://agora.xtec.cat/ceipcesaraugust/portada/6e-realitza-el-projecte-fem-comunitat/

El 24 d’octubre, ens vam reunir amb les mestres de l’escola especial Montserrat i programar la segona fase del projecte en el segon trimestre, enguany una nova mestra s’incorporarà en el procés i part de l’alumnat.

Moltes gràcies!
(Re)trobada amb les talleristes: preparem la segona fase
L’equip de talleristes i educadores, juntament amb La Tregua i COMSOC, vam reprendre les sessions formatives de la segona fase de la campanya “COMunitats: relacions sostenibles a l’escola i al món“. Durant aquesta fase, treballem estratègies que promouen la sostenibilitat en les relacions com l’ètica de la cura i l’Economia Social i Solidària.

La primera sessió, el 3 d’octubre de 2023, la Karolyna Núñez de La Tregua-Art i Transformació Social, va dinamitzar un seguit d’activitats tractant temes com la descolonització i l’antiracisme a través de l’emocionalitat. Durant la sessió, vam poder treballar conceptes com la Interculturalitat crítica, Interdependència, Comunitat i Colonització.


La segona sessió, es va dur a terme el 5 d’octubre de 2023, va dividir-se en dues parts. La primera part vam contextualitzar l’enfocament d’Educació per la Justícia Global, des d’on treballem totes les nostres intervencions, i la vinculació amb el nou currículum educatiu.
Les talleristes van posar a prova una dinàmica vivencial per experimentar les causes estructurals de les discriminacions i desigualtats locals i globals. D’aquesta manera, això ens va permetre identificar les adaptacions precises per dur-les a terme amb l’alumnat.

Durant la segona part de la sessió, la Irene de COMSOC-Comunicació Social, ens va introduir elements del món sonor i vam conèixer i utilitzar eines radiofòniques a través de dinàmiques per aproximar-nos a l’experiència que viurà l’alumnat en les sessions de comunicació transformadora.


Moltes gràcies!
La Campanya
COMunitats: relacions sostenibles a l’escola i al món és una campanya d’educació per a la justícia global impulsada per la Fundació Akwaba.
