El 17 d’octubre del 2022, l’Institut Santa Eulàlia de l’Hospitalet de Llobregat va iniciar les sessions de la campanya ‘COMunitats: relacions sostenibles a l’escola i al món’ de la mà de l’Andrea, educadora del grup de 4t de secundària i quatre dies després va ser la Lúcia qui va començar amb 3r d’ESO.
Les sessions als centres educatius s’han desenvolupat a partir de la idea principal de la campanya: la COMunitat i la vida en comú com a possibles models de vida. En aquestes primeres sessions s’ha fet èmfasi en aspectes que possibiliten l’existència de relacions justes i sostenibles a partir d’un model d’interculturalitat crítica per poder conviure i mantenir la comunitat. Des d’aquest punt de partida, es convida a l’alumnat a reflexionar sobre les relacions que mantenim amb les altres i també amb nosaltres mateixes, reconeixent la diversitat cultural i el valor que cada persona aporta a la comunitat.
Les sessions de la campanya s’han dividit en diferents mòduls els quals es desenvolupen al llarg del curs escolar adaptant-se als diferents grups-classe. Els mòduls estan interconnectats per la idea força esmentada anteriorment i desde els quals es treballa a partir d’una mirada crítica i històrica sobre les desigualtats actuals per poder eliminar prejudicis i estereotips que causen diverses discriminacions, així com també des del reconeixement i la reflexió de nosaltres mateixes com a éssers interdependents qui satisfem les necessitats gràcies a la comunitat i la vida en comú.
Amb l’Institut Santa Eulàlia treballem amb els cursos de 3r i 4t de secundària, on setmanalment les sessions s’insereixen a les optatives com la de Ciutat, centre i sostenibilitat o Sostenibilitat i participació: implica’t. Ha hagut una bona rebuda de la campanya per part de l’alumnat, tant 3r com 4t són grups actius i participatius i encara que no estaven molt familiaritzades amb el concepte d’interculturalitat crítica s’han mostrat interessades en les activitats de la campanya i obertes a escoltar-se entre elles.
Moltes gràcies!