El passat 15 de març l’Institut Escola ARTS va anar a visitar la cooperativa Abarka una iniciativa d’economia social i solidària situada en el mateix districte de Sants-Montjuïc dins el marc del mòdul 10 de la 2a fase de la campanya educativa COMunitats: relacions sostenibles a l’escola i al món.
Abarka, cooperativa i activistes gastronòmics, va obrir les portes a l’alumnat de segon d’ESO de l’IE ARTS a través d’un viatge de sabors africans com la beguda bissap (refresc d’hibisc), bunyols de fesols i fritura de iuca. L’alumnat va apropar-se a la història d’aquesta cooperativa a partir de les preguntes i curiositats que, per una banda, portaven preparades, i d’altra en naixien espontàniament arran del que explicaven.
Van conèixer que el motiu pel qual es van començar a autoorganitzar va ser perquè no hi havia oferta de càtering en l’estat espanyol de menjar africà, van apropar-se al concepte de cooperativa i quin impacte té en l’estructura interna: manca de la figura de director i rols horitzontals, participació activa i decisions democratitzades. També van conèixer que el seu posicionament era antiracista i decolonial, que entre els seus valors com a cooperativa estava la solidaritat, l’intercanvi de sabers i el rebuig a qualsevol tipos de discriminació.
Per últim, van descobrir que els plats que van provar i que el restaurant produït eren, en la mesura del possible, elaborats per aliments de km0, vetllant per una producció alimentària sostenible social i ambientalment.
Finalment, en aquesta sessió es va enregistrar amb gravadores sons i sorolls identitaris el camí realitzat fins a l’establiment. Així com talls de veu i algunes respostes a les preguntes que l’alumnat feia a les companyes d’Abarka, per més endavant poder elaborar un pòdcast de la visita visibilitzant els conceptes vertebradors de la campanya: interculturalitat crítica i economia social i solidària, en el marc de la comunicació transformadora.
Moltes gràcies!!!